Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018

Τζων Μπανβιλ Η μπλε κιθάρα Εκδόσεις Καστανιώτη




Ο ήρωας του βιβλίου είναι ο Όλιβερ Ορμ. Είναι  ένας καταξιωμένος ζωγράφος με μία αδυναμία στο να κλέβει πράγματα όπως ήταν οι πορσελάνινες φιγούρες της δεσποινίς Βαντελέρ και άλλα αντικείμενα μικρής αξίας. Η πιο σημαντική κλεψιά που τον έτρεψε σε φυγή είναι όταν ερωτεύτηκε τη γυναίκα του καλύτερου του φίλου,του Μάρκους τη Πόλυ.

Αποφασίζει μετά την ανακάλυψη της είδησης να καταφύγει στο πατρικό του σπίτι όπου αρχίζει να ανακαλεί στιγμές από την  προσωπική του ζωή με τη Βικτώρια και το πλήγμα που δέχτηκαν μετά το χαμό της τρίχρονης κόρης τους. Οι ενοχές που ένιωθε ο ίδιος και η απομάκρυνση τους σα ζευγάρι μετά το συμβάν. Το πως γνώρισε τη Πόλυ και τις μυστικές τους συναντήσεις. Το πιο ωραίο και συγκινητικό σημείο στο βιβλίο είναι όταν συναντιέται με την αδελφή του Όλιβ όπου του λέει “Όλα αυτά τα χρόνια ποτέ δεν το κατάλαβες,πόσο αγαπήθηκες και ιδού τα αποτελέσματα”.

Σα χαρακτήρας ο Ορμ είναι ένας άνθρωπος εσωστρεφής με χαμηλή αυτοεκτίμηση και ενοχικός. Νιώθει ότι δεν αξίζει σα καλλιτέχνης γι’αυτό και αποφασίζει να παρατήσει την τέχνη του. Ζει μία συμβατική σχέση με τη γυναίκα του και αυτό τον κάνει να δημιουργήσει μία εξωσυζυγική σχέση. Στα δύσκολα δειλιάζει και τα παρατάει όλα. Η απώλεια των γονιών του σε νεαρή ηλικία τον έκανε να φοβάται να εμπιστευτεί και να ζήσει στιγμές με δικούς του ανθρώπους γιατί ένιωθε πάντα αυτό το δυσαναπλήρωτο κενό. Ακόμα κι όταν η αδερφή του, του εξομολογείται κάτι όμορφο αυτός παγώνει και δε μπορεί να το διαχειριστεί.

Ο Μπανβιλ καταφέρνει με την αιχμηρή γραφή του να μπει βαθιά στο ψυχισμό του Ορμ και με τη πρωτοπρόσωπη αφήγηση δίνει εξομολογητικό χαρακτήρα στο ανάγνωσμα του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου