Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018

Τζέιμς Ντέιβιντ Βανς Το τραγούδι του Χιλμπίλη Εκδόσεις Δώμα




Οι χιλμπίληδες ανήκουν στην εργατική τάξη χωρίς ανώτερη μόρφωση με κύριο χαρακτηριστικό τους την ενδοοικογενειακή βία, τους άξεστους τρόπους, τα ναρκωτικά και το αλκοόλ.

Σ’αυτό το κλίμα μεγαλώνει και ο συγγραφέας σε μια δυσλειτουργική οικογένεια όπου η μητέρα αλλάζει συνέχεια συντρόφους, φέρεται άσχημα στα παιδιά της και είναι εθισμένη στα ναρκωτικά. Το θετικό είναι ότι παρότι η μητέρα έχει αποκλίνουσα συμπεριφορά οι σύντροφοι που πέρασαν από τη ζωή της αποδέχτηκαν τα παιδιά.

Σημαντικό του στήριγμα είναι οι παππούδες του που του συμπαραστέκονται στις δύσκολες στιγμές και η γιαγιά του που του δίνει το έναυσμα να καλυτερεύσει τις επιδόσεις του στο σχολείο. Αυτό τον κάνει να γίνει καλύτερος. Στη πορεία εντάσσεται στο σώμα των πεζοναυτών όπου μαθαίνει τη πειθαρχία, την αυτοσυντήρηση και να καταφέρνει να ανταπεξέρχεται στις καθημερινές δυσκολίες που του παρουσιάζονται . Με αφορμή αυτή την εμπειρία ακολουθεί το όνειρο του και σπουδάζει νομική στο Γειλ. Γίνεται ένας επιτυχημένος δικηγόρος και ένας πολύ καλός σύζυγος.

Ανήκει στο μικρό ποσοστό των ανθρώπων που κατάφερε να σπάσει τα δεσμά και να πετύχει στη ζωή του. Δε δικαιολογεί τον τρόπο ζωής των χιλμπίληδων που ήταν αυστηροί στα παιδιά τους και παραβατικοί στη κοινωνία. Θέτει εύστοχες ερωτήσεις και καυτηριάζει τον τρόπο που λειτουργεί μία κοινωνία.

Σαν ανάγνωσμα είναι αρκετά σκληρό αλλά παράλληλα αισιόδοξο γιατί ακόμα και αν οι συνθήκες είναι δύσκολες αν ο άλλος έχει όρεξη και υπομονή μπορεί να κάνει τη θετική αλλαγή και να επιτύχει το καλύτερο για τον εαυτό του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου