Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018

Francois Roux Η ακαθάριστη εθνική ευτυχία Εκδόσεις Πόλις




Παρουσιάζει τη πολιτική και κοινωνική κατάσταση στη Γαλλία τα τελευταία 35 χρόνια. Μέσα σε αυτό το κλίμα κινούνται και τα 4 πρόσωπα ο Πολ,ο Μπενουά,ο Ροντόλφ και ο Τανγκί. Τους γνωρίζουμε σε δυο ηλικιακές περιόδους στην ηλικία των 18 χρόνων αλλά και στα 46 τους χρόνια.. Ο Πολ δεν ξέρει τι να ακολουθήσει στη ζωή του και ενώ ξεκινάει τις σπουδές του στη ιατρική στη πορεία τα παρατάει και γίνεται ηθοποιός. Ο Μπενουά δεν απαρνιέται το χωριό του και παραμένει εκεί όπου εξασκεί το επάγγελμα του φωτογράφου. Ο Ροντόλφ φιλοδοξεί να γίνει ένας επιτυχημένος πολιτικός και το καταφέρνει στη πορεία. Ο Τανγκί θα ασχοληθεί με το κομμάτι των επιχειρήσεων.

Το ενδιαφέρον είναι στην ηλικία των 46 τους χρόνων που και οι τέσσερις είναι επιτυχημένοι στο επαγγελματικό κομμάτι αλλά υπάρχουν ρωγμές στους υπόλοιπους τομείς της ζωής τους. Αυτό που μου άρεσε πάρα πολύ είναι στο πόσο ωραία δημιούργησε τους χαρακτήρες όσον αφορά το ψυχολογικό τους υπόβαθρο. Το ερώτημα που τίθεται είναι βίωσαν έστω και λίγο την ευτυχία; Είναι ικανοποιημένοι από τις ζωές τους και την προσωπική τους ευημερία;


Το βιβλίο κλείνει με μία ωραία πρόταση που νομίζω συνοψίζει όλη την ουσία "Η ευτυχία,εντέλει,δεν είναι καθόλου σοβαρή υπόθεση.Είναι μάλιστα,και είμαι βέβαιος γι'αυτό,το μόνο πράγμα στον κόσμο που θα έπρεπε να παίρνουμε αψήφιστα. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου