Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018

Paul Auster 4321 Εκδόσεις Μεταίχμιο




Πρωταγωνιστής του βιβλίου είναι ο Άρτσιμπαλντ Ισαάκ Φέργκιουσον. Η αφήγηση ξεκινάει από τη γέννηση και καταλήγει μέχρι την ενηλικίωση του. Από αυτή την αφετηρία δίνεται το λάκτισμα να ξετυλιχτούν  4 διαφορετικές ιστορίες και προσωπικότητες του Φέργκιουσον.

Το κοινό χαρακτηριστικό και των 4 προσώπων είναι ότι έχουν την ίδια οικογένεια(η μητέρα είναι η Ρόουζ και ο πατέρας ο Στάνλει), αγαπάνε πολύ τη συγγραφή ιστοριών. ασχολούνται ελάχιστα με τη πολιτική ζωή της χώρας και είναι βιβλιόφιλοι. Η διαφορά τους έγκειται στα βιώματα και τις εμπειρίες που θα ζήσει το κάθε πρόσωπο.

Όλα αυτά εξελίσσονται στην Αμερική σε μια περίοδο έντονων κοινωνικών και πολιτικών ζυμώσεων όπως είναι η δολοφονία του Κένεντι, ο θάνατος του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, οι ταξικές διαφορές, ο πόλεμος στο Βιετνάμ και οι φοιτητικές εξεγέρσεις.

Τα δυο ερωτήματα που θέτει ο Αuster είναι το κατά πόσο οι συμπτώσεις και το τυχαίο μπορούν να μας επηρεάσουν. Όπως και τι θα γινόταν αν αλλάζαμε πορεία σε κάποιες φάσεις της ζωής μας και αν το αποτέλεσμα θα ήταν καλύτερο από αυτό που ζούμε στη τωρινή κατάσταση. Σ’αυτό το “αν” στηρίχθηκαν και δημιουργήθηκαν οι 4 διαφορετικές εκδοχές του ίδιου προσώπου.

Ένα καταπληκτικό βιβλίο που παρότι ογκώδες(1226 σελίδες)δε κουράζει και κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος. Μία δυνατή αναγνωστική εμπειρία που αξίζει να τη ζήσετε!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου