Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018

Ζάουμε Καμπρέ Confiteor Εκδόσεις Πόλις




Ο Αντριά είναι ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου. Ένα χαρισματικό παιδί με ταλέντο στην εκμάθηση γλωσσών και στο διάβασμα. Ο πατέρας του ένας αυταρχικός άνθρωπος που είναι συλλέκτης αντικών θέλει να τον κάνει διανοούμενο ενώ η μητέρα του έναν επιτυχημένο βιολονίστα. Στη πορεία ο Αντριά με γνώσεις από όλες τις επιστήμες γίνεται ένας homo universalis. Έτσι χαρακτηρίζεται ένας άνθρωπος που έχει όλα τα ιδανικά της εποχής της Αναγέννησης όπως κριτικό πνεύμα και ενασχόληση με κάθε αντικείμενο τέχνης και επιστήμης.

Η ενασχόληση του πατέρα του με τη συλλογή αντικειμένων φέρνει τον Αντριά  σε επαφή μ’ένα βιολί Στοριόνι το Βιάλ. Εκεί αρχίζει να ξετυλίγεται η ιστορία και η προέλευση του συγκεκριμένου ευρήματος. Γίνεται επίσης μια αναδρομή σε σημαντικά θεολογικά και  ιστορικά γεγονότα όπως η Ιερά Εξέταση, το Άουσβιτς, η δικτατορία του Φράνκο και η ναζιστική Γερμανία.

Είναι ένα δυστυχισμένο πλάσμα που προσπαθεί να ικανοποιήσει τις επιδιώξεις των γονιών του και στη πορεία νιώθει ενοχές για την απώλεια τους. Σημαντικό στήριγμα στη ζωή του είναι ο φίλος του Μπερνάτ που τον στηρίζει σε κάθε του στιγμή ακόμα και στην πιο δύσκολη που είναι η απώλεια της μνήμης του. Όπως λέει σ’ένα σημείο του βιβλίουΕίναι πολύ ειρωνικό το ότι πέρασα μια ζωή προσπαθώντας να έχω πλήρη συνείδηση των πράξεών μου. Μια ζωή κουβαλώντας τα λάθη μου, που είναι πολλά, καθώς και τα λάθη της ανθρωπότητας. Και στο τέλος θα φύγω χωρίς να ξέρω ότι φεύγω.
Αντίο, Αντριά. Με αποχαιρετώ από τώρα, για κάθε ενδεχόμενο.”


 Πολλά ερώτημα τίθενται κατά την ανάγνωση αυτού του σημαντικού αναγνώσματος για το θεό, τον άνθρωπο, τον έρωτα, την μνήμη, την αδικία και τον δρόμο που επιλέγει ο καθένας μας στη ζωή για να είναι ευτυχισμένος πέρα από τις επιδιώξεις που έχουν οι δικοί μας άνθρωποι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου