Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018

Χανς Χερμπέρτ Γκριμ Σλουμπ Εκδόσεις Κέδρος




Ο Σλουμπ(που στα ελληνικά το παρατσούκλι του σημαίνει τυχεράκιας)είναι παιδί μίας μικροαστής οικογένειας.. Το παιδί  ονειρεύεται να πάει εθελοντής στο στρατό και κρυφά από τους γονείς του στα δέκατα έβδομα γενέθλια του κάνει αίτηση και γίνεται δεκτή. Λίγους μήνες αργότερα κατατάσσεται όπου χρονικά συμπίπτει με την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.


Αρκετά ευτράπελα θα ζήσει στην εκπαίδευση των νεοσύλλεκτων αλλά η γνώση της γαλλικής γλώσσας θα του δώσει το εισιτήριο να διοικήσει ένα χωριό και να επανδρώσει το διοικητήριο στο Λόφραντ.


Αλλάζει η ζωή του άρδην όταν του έρχεται η κλήση να υπηρετήσει στο μέτωπο. Εκεί βιώνει την εξαθλίωση,την απώλεια συναγωνιστών του,την πείνα και το φόβο. Για να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες που βιώνει κάνει λαθρεμπόριο και διακινεί πλαστά χαρτονομίσματα. Στο κλίμα της αβεβαιότητας δέχεται ένα γράμμα από μία κοπέλα στο χωριό του και έτσι αποφασίζει να επιστρέψει στη πατρίδα του.


Είναι ένα αντιπολεμικό μυθιστόρημα που θίγει το παράλογο του πολέμου. Πίσω  από το πρόσωπο του ήρωα  κρύβεται ο Γκριμ που ήθελε να διατηρήσει την ανωνυμία του όταν κυκλοφόρησε το ανάγνωσμα του για να μη χάσει τη δουλειά του.Ο Σλουμπ με την απλότητα του και τη θετική στάση προς τη ζωή αντιμετωπίζει όλο αυτό που ζει με υπομονή και καρτερικότητα. Όπως αναφέρει στον επίλογο ο Φόλκερ Βαίντερμαν είναι λες και φοράει έναν μανδύα αδιαπέραστο απ’αυτό τον πόλεμο,λες και προστατεύεται από μια αόρατη μεμβράνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου