Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018

Μανώλης Παλαβούζης Ο Τέταρτος καβαλάρης-Η επώαση Εκδόσεις Πηγή




Το βιβλίο κινείται σε δυο χρονικές περιόδους. Ξεκινά από τα χρόνια του Μεσαίωνα συγκεκριμένα το 1347 μ.Χ. Εκεί συναντάμε το  Βυζαντινό πολεμίστη Πάμφιλο όπου μαζί με το σύντροφο του Χάμετ δίνουν το παρών στη πολιορκία της πόλης Κάφφα στη Ταυρίδα. Είναι μισθοφόροι στην ομάδα των Γενοβέζων και αντεπιτίθενται ενάντια στους Μογγόλους. Μια μάχη με μεγάλες απώλειες που οδηγεί στη καταστροφή της πόλης με πολλούς νεκρούς. Όσοι επιζούν μεταφέρονται στη Κωνσταντινούπολη. Ο Πάμφιλος γνωρίζει εκεί ένα γέροντα που του λέει για το “Mαύρο Θάνατο” που έχει οδηγήσει στο μαζικό θάνατο πολύ κόσμο.

Το 2017,αρκετά χρόνια μετά,στη Θεσσαλονίκη ο Βασίλης Ιωάννου εργάτης στο μετρό στο τέλος της βάρδιας του ανακαλύπτει μία κρύπτη και αποφασίζει να πάει να δει τι βρίσκεται εκεί. Ανακαλύπτει ένα τάφο και ανοίγοντας τον αναδύεται στην επιφάνεια το μικρόβιο της πανώλης. Αμέσως ζητείται η βοήθεια του Άλεξ Κομνηνού επιδημιολόγου που με τη βοήθεια της Σκάρλετ,απεσταλμένη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναλαμβάνουν να σώσουν τη πόλη καθώς έχει εξαπλωθεί επιδημία εντός και εκτός συνόρων.

Επίσης, στην ιστορία εκτυλίσσονται και δύο ερωτικές ιστορίες Κρις-Τζούλι και Άλεξ-Σκάρλετ που θα δούμε την εξέλιξη τους στο δεύτερο μέρος παράλληλα με τον τρόπο που θα αντιμετωπιστεί η πανώλη.

Πληροφοριακά η πανώλη είναι μία οξεία λοιμώδης νόσος που προκαλείται από το βακτήριο Yersinia Pestis. Εμφανίζεται σε τρεις μορφές τη βουβωνική, τη πνευμονική και τη σηψαιμική. Ανήκει στις πέντε σοβαρότερες μεταδιδόμενες ασθένειες.

Το πρώτο μέρος της διλογίας είναι εκπληκτικό καθηλώνει και κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος.Έχει κάνει ενδελεχή έρευνα ο συγγραφέας και με βάση τα ιστορικά στοιχεία και τη μυθοπλασία δημιούργησε ένα άρτιο μυθιστόρημα! Περιμένω με ανυπομονησία τη συνέχεια..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου