Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

Carolin Emcke Ο δικός μας πόθος Εκδόσεις Πόλις


 

Η Emcke στο αυτοβιογραφικό της βιβλίο παρουσιάζει μοναδικά το πως έχουν διαμορφωθεί οι κοινωνίες σε σχέση με το φύλο, την σεξουαλικότητα και το πόσο δύσκολο είναι κάποιος να ξεφύγει από τις νόρμες.

 

Με αφορμή το τραγικό χαμό του συμμαθητή της Ντάνιελ στην εφηβεία αναστοχάζεται και παρατηρεί ότι είμαστε παθητικοί θεατές απέναντι στη βία και το μίσος. Κάποιες φορές έχουμε μεγάλο μερίδιο ευθύνης όταν κλείνουμε τα μάτια μας σε ανθρώπους που μας έχουν ανάγκη. Ο Ντάνιελ υπήρξε μία πληγωμένη ψυχή που δεν κατάφερε να διαχειριστεί την διαφορετικότητά του και το πιο τραγικό είναι ότι δεν υπήρξαν δίπλα του άτομα να τον στηρίξουν.

 

Επίσης μας παρουσιάζει στιγμές από τα ταξίδια που έκανε σαν δημοσιογράφος και δείχνει πως ριζωμένες αντιλήψεις για την ομοφυλοφιλία και τον ρόλο των δύο φύλων δεν έχουν εκλείψει. Υπάρχουν χώρες που μέχρι και σήμερα κατηγοριοποιούν καταστάσεις και γεγονότα.

 

Ένα εκπληκτικό βιβλίο που θέτει ερωτήματα και ξεκινάει την ανάλυση από την παιδική ηλικία που τα αγόρια και τα κορίτσια χωρίζονται σε δύο ομάδες. Αυτός ο διχασμός οδηγεί στην πορεία ο καθένας να κάνει συγκεκριμένα πράγματα και πάντα σύμφωνα με το φύλο του.

 

Από την γέννηση μας μέχρι την ενηλικίωση ο καθένας μας περνάει τα δικά του στάδια μέχρι να ανακαλύψει αυτό που του αρέσει. Η συγγραφέας αναλύει την δική της πορεία από την αναζήτηση μέχρι την πλήρη αποδοχή της σεξουαλικότητάς της.

 

Ένα βιβλίο που δίνει τροφή για σκέψη και άπειρους προβληματισμούς για το πως η κοινωνία μας αποκλείει τους ανθρώπους αν δεν ακολουθούν τα πρότυπα που επιτάσσει. Ο Ντάνιελ είναι ο καθένας από εμάς που χλευάστηκε, δέχθηκε σωματική και λεκτική βία γιατί ο κόσμος του έβαλε την ταμπέλα “διαφορετικός” και “παρίας”.

 

Ο χειμαρώδης λόγος της Emcke εισχωρεί βαθιά σε ζητήματα που μας απασχολούν και το κυριότερο το ανάγνωσμά της είναι η φωνή κάθε μίας πληγωμένης και τραυματισμένης ψυχής.

 

Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου