Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022

Ευτυχία Γιαννάκη Η νόσος του μικρού Θεού Εκδόσεις Ίκαρος


 

Η γνωριμία μου με την συναρπαστική γραφή της Ευτυχίας ξεκίνησε πριν λίγους μήνες με την ανάγνωση της Τριλογίας της Αθήνας. Σήμερα τελείωσα το πρώτο βιβλίο της Τριλογίας του Βυθού.

 

Η δράση μετατοπίζεται στην Πάρο εκεί που οι καταστάσεις έχουν οδηγήσει τον αγαπητό μας Χάρη Κόκκινο να ζήσει. Τα τελευταία γεγονότα που βίωσε τον οδήγησαν στην απομόνωση.

Αν και φαίνεται να περνάνε ήρεμα οι μέρες του η αποτρόπαια δολοφονία της Πέτρας Λαγούσης έρχεται να ταράξει τα ήρεμα νερά της κλειστής κοινωνίας.

 

Στην επιφάνεια αρχίζουν να βγαίνουν πολλά για το αινιγματικό της παρελθόν αλλά και για τα κυκλώματα αρχαιοκαπηλίας που δρούσαν κάτω από το άγρυπνο βλέμμα των κατοίκων.

 

Η συγγραφέας δημιούργησε ένα άρτιο κοινωνικό μυθιστόρημα με στοιχεία αστυνομικής πλοκής. Στο επίκεντρο είναι το πως δρουν τα μέλη μίας κλειστής κοινότητας και το πόσο εύκολα μπορούν να κουκουλώσουν στοιχεία και γεγονότα ώστε να μην φανεί ποτέ το πρόβλημα που υπάρχει. Οι όμορφες περιγραφές της Πάρου που είναι συνυφασμένες με το φως και την ομορφιά έρχονται σε έντονη αντιπαράθεση με την σκοτεινή πλευρά των ανθρώπων που το μίσος και η κακία οδηγούν σε προβληματικές σχέσεις και καλά κρυμμένα μυστικά.

 

Θα σταθώ ιδιαίτερα στην Τζέλα έναν χαρακτήρα που συναντήσαμε και στα προηγούμενα τρία βιβλία. Είναι μία τραβεστί που δεν γίνεται καρικατούρα αλλά ένας άνθρωπος που έχει προσωπικότητα και κάθε μέρα παλεύει να ζήσει αξιοπρεπώς ασχέτως των κακεντρεχών σχολίων που δέχεται.

 

«Η νόσος του μικρού Θεού» είναι ένα εκπληκτικό ανάγνωσμα από μία αξιόλογη συγγραφέα που η πένα της έχει τον τρόπο να χαρτογραφεί τα κακώς κείμενα μίας κοινωνίας που έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο. 


Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου