Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022

Σπύρος Πετρουλάκης Κατά Ιωάννη Εκδόσεις Μίνωας


 

Στα Χανιά στην Ιερά Μονή της Παναγιάς Ακρωτηριανής ο Σταύρος Βεργάκης ανακαλύπτει μία διαφορετική εικόνα της Παναγιάς. Αυτό τον κινητοποιεί να ανακαλύψει τον δημιουργό αυτού του τόσο εξαίρετου έργου που συγκινεί με την απλότητα και την δύναμη που κρύβει η γυναικεία μορφή.

 

Στο παρελθόν διατρέχουμε χρονικά το 1900 μέχρι το 1922 εκεί που πρωταγωνιστής μας είναι ο Ιωάννης. Ένα πλάσμα που οι άνθρωποι και οι καταστάσεις που βίωσε τον έκαναν ένα πλάσμα χαρισματικό και ταλαντούχο. Η τέχνη του ήταν στα χέρια του που κατάφερναν να δώσουν ζωή σε ότι κι αν έφτιαχνε με αγάπη. Αν και τα υλικά του ήταν πενιχρά κατάφερνε να δώσει υπόσταση και μορφή σε ότι αγαπούσε.

 

Ο Σπύρος Πετρουλάκης δημιούργησε ένα συγκινητικό και καθηλωτικό μυθιστόρημα. Στο κέντρο του αναγνώσματος είναι μία τραγική φιγούρα που προσπαθεί παρά το σωματικό του ελάττωμα να ζήσει και να αγωνιστεί για κάτι καλύτερο. Οι συνάνθρωποι του αντικατοπτρίζουν την υποκρισία που υπάρχει στις κοινωνίες που δεν δέχονται οτιδήποτε ξεφεύγει από τις νόρμες που υπάρχουν.

 

Οι σκληρές περιγραφές, ο τρόπος που περιπλέκει το παρελθόν με το παρόν και η αναλυτική περιγραφή του ψυχισμού του ήρωα δίνει στο μυθιστόρημα  την αμεσότητα και τον τρόπο ο αναγνώστης να βιώσει την ιστορία στο πετσί του.

 

Τον Ιωάννη θα τον λατρέψετε για την αγνότητα, την ειλικρίνεια και τον ψυχικό του πλούτο.

 

Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.


1 σχόλιο: