Κυριακή 3 Ιουλίου 2022

Ευτυχία Γιαννάκη Οι ναυαγοί του Αυγούστου Εκδόσεις Ίκαρος


 

Η δολοφονία του καθηγητή Ποινικού Δικαίου φέρνει αντιμέτωπο τον Χάρη Κόκκινο και την ομάδα του σε μία παλιά ανεξιχνίαστη υπόθεση που είναι του Κώστα Ταχτσή. Ο τρόπος που έγινε και το σκηνικό που αντίκρισαν έχει πολλές ομοιότητες. Ο ηθικός αυτουργός έχει καλύψει καλά τα νώτα του όμως από το παρελθόν θα αναδυθούν πολλά κρυφά μυστικά.

 

Η Ευτυχία στο τρίτο μέρος της « Τριλογίας του Βυθού» δημιούργησε μία συναρπαστική ιστορία που έχοντας ως αφετηρία την μνήμη βάζει τους ήρωες του βιβλίου να αναμετρηθούν με τα πάθη τους και όλα αυτά που τους πονάνε.

 

Η στυγερή δολοφονία του Ταχτσή μπαίνει στο επίκεντρο και είναι η αφορμή για να δούμε το πως ένα έγκλημα μπορεί να χάσει την ουσία του όταν το θύμα διαπομπεύεται και σχολιάζεται μόνο η σεξουαλικότητά του. Τα μέσα ενημέρωσης επιζητούν το σκανδαλοθηρικό σχόλιο ώστε να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο στην προσωπική ζωή του θύματος και λιγότερο στο τι οδήγησε στην ειδεχθή πράξη.

 

Όσον αφορά τα θέματα που αναλύονται σε κοινωνικό επίπεδο είναι η δράση των παράνομων υιοθεσιών και το πως εκμεταλλεύονταν γυναίκες μετανάστριες και μη για το εύκολο κέρδος. Επίσης η δράση των υπόγειων δικτύων στην Αθήνα μας δείχνει το διπλό πρόσωπο μίας κοινωνίας που εθελοτυφλεί και προτιμά να συγκαλύπτει την παρανομία.

 

Στο παρόν ανάγνωσμα μου άρεσε που η Ευτυχία ασχολήθηκε με τον αγαπημένο μου πεζογράφο Κώστα Ταχτσή. Ο τίτλος περιγράφει μοναδικά την ψυχολογική κατάσταση των προσώπων και ειδικά του Χάρη που είναι ένας ναυαγός στον δικό του ωκεανό. Καλείται να αντιμετωπίσει τα δικά του λάθη σε υποθέσεις που του θυμίζουν την απώλεια που τον στιγμάτισε.

Ο Χάρης, η Λίνα, η Τζέλα και ο Αλμπάνης είναι χαρακτήρες που δεν επαναλαμβάνονται αλλά εξελίσσονται σε κάθε βιβλίο πιο πολύ και κάθε φορά μαθαίνουμε και κάτι παραπάνω.

 

Ένα βιβλίο με σφιχτοδεμένη πλοκή, καλοδουλεμένους διαλόγους και συνεχείς εναλλαγές του παρελθόντος με το παρόν που καλύπτουν κενά και φωτίζουν σκοτεινές πλευρές της ιστορίας. Το κοινωνικό σχόλιο πρωταγωνιστεί και δίνει το πάτημα στον αναγνώστη να αναστοχαστεί και να προβληματιστεί.

 

Ευτυχία είσαι μία υπέροχη συγγραφέας που με κέρδισες από το πρώτο σου βιβλίο για τη δύναμη που έχει η γραφή σου και για την ευαισθησία που έχεις σε θέματα που μας απασχολούν.

 

Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου