Τετάρτη 3 Απριλίου 2019

Marcela Serrano Ο κήπος της δόνια Αμέλια Εκδόσεις Πατάκη



Το βιβλίο παρουσιάζει μία «μαύρη» περίοδο για τους Χιλιανούς. Η δικτατορία του Πινοτσέτ είχε ως στόχο τη κατάργηση της ατομικής ελευθερίας του λαού. Με τη χρήση της ωμής βίας υπήρξε μεγάλος αριθμός θυμάτων.

Κεντρικό πρόσωπο είναι ο Μιγέλ Φλόρες, ένας νεαρός φοιτητής που υπήρξε μέλος του φοιτητικού και αντιδικτατορικού αγώνα. Κατά τη διάρκεια μίας διαδήλωσης τον συλλαμβάνουν και τον στέλνουν  εξορία σε μία απομονωμένη κοιλάδα.

Η καθημερινή του υποχρέωση είναι να πηγαίνει στο αστυνομικό τμήμα και να υπογράφει στο παρουσιολόγιο. Στην αρχή οι κάτοικοι τον αντιμετωπίζουν με ψυχρότητα και φόβο όμως η γνωριμία του με τη δόνια Αμέλια είναι καταλυτική.

Αν και δυο άνθρωποι εκ διαμέτρου αντίθετοι ως προς τα ενδιαφέροντα και τις ασχολίες όσο γνωρίζονται αρχίζει ο ένας να επηρεάζει τον άλλον θετικά. Η Αμέλια αγαπάει πολύ τη φύση και το διάβασμα κι αυτό θα ανάψει τη σπίθα του ενδιαφέροντος για συζητήσεις σε πολλά θέματα γύρω από τις σχέσεις, τον έρωτα, τη μοναξιά και τη προδοσία. Θα του προτείνει βιβλία που την επηρέασαν και θα τον φέρει σε επαφή με τη λογοτεχνία και την ανακάλυψη του ψυχικού του κόσμου μέσα από τη παρατήρηση των λογοτεχνικών χαρακτήρων.

Η Serrano με την μεστή γραφή της δημιούργησε πολύ ωραίες περιγραφές της φύσης αλλά και του ψυχολογικού υπόβαθρου των προσώπων της ιστορίας. Περνάει εύστοχα μηνύματα μέσα στο βιβλίο όπως είναι η αγάπη, ο σεβασμός στο συνάνθρωπο και η στήριξη στις δύσκολες καταστάσεις που μπορεί να βιώσει κάποιος.


Καλή ανάγνωση..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου