Δευτέρα 29 Απριλίου 2019

Ελευθερία Χαλόφτη Πρός την Ελευθερία Εκδόσεις Πνοή


Θέμα του βιβλίου είναι η οικογένεια και ο ρόλος που παίζει στο να δημιουργεί ανεξάρτητα και ώριμα άτομα που στην ενηλικίωση τους θα μπορέσουν να διεκδικήσουν τη ζωή. Αυτό όμως δε συμβαίνει στην ελληνική οικογένεια και συγκεκριμένα στην ηρωίδα του βιβλίου.

Η Ελευθερία είναι μία γυναίκα που συμβιώνει με τρεις ετερόκλητους χαρακτήρες τον αγχώδη πατέρα, την αυταρχική μητέρα και την αδελφή της που δυσκολεύεται να εκφράσει τα συναισθήματα της. Οι συνεχείς «παραινέσεις» και απαγορεύσεις που δέχεται καθημερινά εντείνουν το πρόβλημα. Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή της χτυπά τη πόρτα και τη βρίσκει απροστάτευτη. Προσπαθεί συνεχώς να κάνει πράγματα για να ευχαριστεί τους γονείς της, νιώθει ενοχές στο ερωτικό κομμάτι και πιστεύει ότι είναι «λίγη» σε σχέση με το γενικό σύνολο.


Όλα αυτά όμως αλλάζουν όταν αποφασίζει να πάει σε μία ειδικό  και να εξωτερικεύσει ότι την πνίγει. Σε μία συνεδρία η ψυχολόγος της λέει  «Να μάθεις να μιλάς! Να λες αυτό που σ’ενοχλεί. Από αυτή τη στιγμή θέλω να θυμάσαι ένα πράγμα: Δικαιώνω τον εαυτό μου ερχόμενη σε επαφή με τα συναισθήματά μου κι ενώ τα μοιράζομαι συγχρόνως με τους υπόλοιπους.» Οι συνεδρίες παίζουν καταλυτικό ρόλο στη πορεία της και της δίνουν το έναυσμα να σκεφτεί και να διεκδικήσει ότι στερήθηκε όλα αυτά τα χρόνια. Την Ελευθερία της!

Ένα δυνατό βιβλίο που μιλάει στη ψυχή του αναγνώστη. Παρουσιάζει αλήθειες και δεν χρυσώνει το χάπι στην ψυχοπαθολογία της ελληνικής οικογένειας. Οι γονείς ως παιδιά  έζησαν με αρκετές απαγορεύσεις. Αυτό οδηγεί στην πορεία τα παιδιά τους να πληρώσουν τα σφάλματα του παρελθόντος. Η δυαδικότητα του τραύματος οδηγεί σε πληγές που ποτέ δεν κλείνουν και πάντα μένουν ανοιχτές. Επίσης η υπερπροστατευτικότητα που επιδεικνύει ο κάθε γονιός δεν έχει και τα καλύτερα αποτελέσματα στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του παιδιού.

Η μαρτυρία της συγγραφέως σε κάνει να σκεφτείς και να προβληματιστείς. Πολλά ερωτήματα μου δημιουργήθηκαν κατά την ανάγνωση, όπως ζούμε για να ικανοποιούμε τις προσδοκίες των γονιών μας ή για μας; Πρέπει πάντα να αποδέχονται τις επιλογές μας;

Ένα βιβλίο που αξίζει να το διαβάσετε γιατί ο καθένας ξεχωριστά θα βρει δικά του βιώματα και εμπειρίες! Καλή ανάγνωση 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου