Τετάρτη 8 Μαΐου 2019

Λουκάς Τζόγιας Αποσπάσματα καλών τρόπων Εκδόσεις Κύφαντα




Ο Λουκάς Τζόγιας μέσα από τα ποιήματα του καταφέρνει να παρουσιάσει το προφίλ του σύγχρονου αλλοτριωμένου ανθρώπου. Έννοιες όπως η αγάπη, η φιλία, η συντροφικότητα και οι διαπροσωπικές σχέσεις έχουν χάσει την ουσία τους.


Στο ποίημα «Σπουδαίο πράγμα» θίγει τη μοναχικότητα των κοινωνικών δικτύων. Οι άνθρωποι άφησαν τις πλατείες που ήταν τόπος συνάντησης για κοινωνική επαφή. Τώρα πια η διασκέδαση υπάρχει στα αναρίθμητα αιτήματα ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Τα συναισθήματα έχουν αντικατασταθεί από έτοιμα εικονίδια με αποτέλεσμα η φυσική παρουσία να γίνεται όλο και δυσκολότερη. Φυσικό επακόλουθο είναι η μοναξιά και η αποξένωση.


Στο «Μια καλή θέση» παρουσιάζει την υποκρισία της θρησκείας. Οι πιστοί τηρούν κατά γράμμα τις εντολές της εκκλησίας όσον αφορά τους καλούς τρόπους εντός του ναού αλλά εκτός του χώρου το «Αγαπάτε αλλήλους» περνάει στη λήθη.


«Αυτός είναι ο τόπος σου. Αγάπα τον…
Ξέρεις εσύ από αγάπη.
Κι αν αυτός αλλάξει, να’ σαι σίγουρος πως το ίδιο και για σένα επιθυμεί.»
Η συνομιλία του ποιητή με τον τόπο που ο καθένας είναι κομμάτι του έχει βαθιά εξομολογητικό χαρακτήρα. Μας κάνει να σκεφτούμε και να επαναπροσδιορίσουμε τη θέση μας απέναντι του. Εκτός από να τον λοιδορούμε καλό είναι να τον αγαπήσουμε.



Επίσης στις «Γυναίκες των τρένων» παρουσιάζει την όμορφη αλλά και συνάμα μελαγχολική ψυχοσύνθεση της γυναικείας ψυχολογίας.

  
Οι «καλοί τρόποι» και η υποκρισία απουσιάζουν από τη ποιητική συλλογή. Ο συγγραφέας προσεγγίζει πολλά θέματα και καταφέρνει να κεντρίσει το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος. Ο ελλειπτικός λόγος του δίνει το έναυσμα στον αναγνώστη να πάει τη σκέψη του πιο πέρα.



Καλή ανάγνωση..

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου