Τρίτη 8 Μαρτίου 2022

Ιφιγένεια Τέκου Το καλό μπλε σερβίτσιο Εκδόσεις Ψυχογιός


 

Η συγγραφέας μας μεταφέρει στη Σμύρνη το 1913 που η Μαργή έχει αναλάβει τον ρόλο της πληροφοριοδότριας των Βρετανών. Η απειλή του Τούρκου διώκτη καλύπτει με άγχος την ζωή των κατοίκων και της ηρωίδας μας που χάνεται από την ζωή των παιδιών της. Η Διδώ και ο Διονύσης, τα παιδιά της δεν μένουν στο έλεος αλλά αναλαμβάνει την φροντίδα τους ο λεβαντίνος Έντουαρντ.

 

Ένα βιβλίο που ήθελα πολύ να διαβάσω λόγω της θεματολογίας του καθώς ασχολείται με την Μικρασιατική καταστροφή. Είναι μία περίοδος της ιστορίας που με συγκινεί. Με αριστοτεχνικό τρόπο η κυρία Τέκου αναλύει τον ψυχισμό των προσώπων που έζησαν τον ξεριζωμό και τα κατάλοιπα που άφησε στις ψυχές τους. Το πως αντιμετωπίστηκαν στο νέο τόπο που επέλεξαν να μείνουν. Η καχυποψία και ο στιγματισμός του πρόσφυγα είναι ένα στοιχείο που το βιώνουμε και σήμερα. Οι περιγραφές και ο τρόπος που παρουσίασε τα γεγονότα είναι ανατριχιαστικός.

 

Με αφορμή τις ιστορίες που τις είπε η γιαγιά της δημιουργήθηκε αυτό το αξιόλογο κοινωνικό μυθιστόρημα που αποπνέει νοσταλγία και θύμησες της ματωμένης ιστορίας μας. Ένα στοιχείο που μένει κοινό όσα χρόνια κι αν περάσουν είναι ότι ο ξεριζωμένος από την πατρίδα του δυστυχώς πάντα θα είναι παρείσακτος στο νέο τόπο που θα πάει.

 

Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου