Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018

Colm Toibin Καραβοφάναρο στο μαύρο νερό Εκδόσεις Gutenberg




Κεντρική ηρωίδα του βιβλίου είναι η Έλεν που μαζί με το σύζυγο της το Χιου διοργανώνουν ένα πάρτι. Όλα βαίνουν καλώς μέχρι που δέχεται την επόμενη ημέρα  έναν απρόσμενο επισκέπτη που την ενημερώνει ότι ο αδερφός της, ο Ντέκλαν, είναι άρρωστος και βρίσκεται στα τελευταία στάδια της ασθένειας του AIDS.

Η Έλεν σοκάρεται και αποφασίζει πρώτα να το μοιραστεί με τη γιαγιά της και αργότερα με τη μητέρα της. Ο Ντέκλαν τις τελευταίες μέρες του θέλει να της περάσει στο σπίτι της γιαγιάς του με τη μητέρα, την αδερφή και τους φίλους του. Εκεί θα δοκιμαστούν οι σχέσεις και των τεσσάρων προσώπων θα αναμετρηθούν με αλήθειες και γεγονότα που θέλουν τον χρόνο τους για να τα αποδεχτεί κάποιος.

Ο συγγραφέας χειρίζεται το θέμα της οροθετικότητας αλλά και της ομοφυλοφιλίας με σεβασμό. Κυρίως όμως δε μένει τόσο στο κομμάτι της ασθένειας αλλά πιο πολύ στο τρόπο που το αντιμετωπίζουν τα οικεία πρόσωπα του Ντέκλαν. Εκεί διαφαίνονται οι προκαταλήψεις και ο φόβος για το διαφορετικό.

Το Καραβοφάναρο στο μαύρο νερό είναι ένα μελαγχολικό βιβλίο γιατί στηρίζεται στα παλιά δεδομένα που οι άνθρωποι δε λάμβαναν τη φαρμακευτική αγωγή και οι πιθανότητες επιβίωσης ήταν μικρές. Σήμερα οι άνθρωποι ζουν  κανονικά χωρίς προβλήματα.



Το AIDS είναι το σύνδρομο της επίκτητης ανοσοανεπάρκειας που προκαλείται από τον HIV. Ο HIV είναι ο ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας που προσβάλλει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου που είναι υπεύθυνο για την άμυνα του οργανισμού ενάντια σε διάφορες ασθένειες.

Μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή, τη κοινή χρήση συριγγών και από τη μητέρα στο παιδί όταν η μητέρα δε λαμβάνει τη κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. 

Δε μεταδίδεται από τις κοινωνικές επαφές, την καθημερινή συναναστροφή με άτομα που έχουν τον ιό, από τη θάλασσα ή τη πισίνα, από τη κοινή χρήση της τουαλέτας και από τσιμπήματα εντόμων.

Με αφορμή το βιβλίο μία μικρή ενημέρωση για τον HIV/AIDS.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου