Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018

Αύγουστος Κορτώ Σκυλίσια ψυχή Εκδόσεις Πατάκη




Κεντρικό πρόσωπο του βιβλίου είναι η Έστερ Κλάιν που έζησε στο Βερολίνο το 1930. Μία περίοδο όπου στη Γερμανία το Ναζιστικό κόμμα με επικεφαλή το Χίτλερ ήταν στην εξουσία. Στόχος του ήταν η εξόντωση των εβραίων.

Για την Έστερ αυτό ήταν μεγάλο πλήγμα καθώς αναγκάστηκε να σταματήσει το σχολείο και να μετακινηθεί στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπούχενβαλντ όπου έζησε την απόλυτη εξαθλίωση και μηδενισμό της ανθρώπινης ύπαρξης.

Ως αυτιστική στα δύσκολα χρόνια που βίωσε είχε τη παρέα των σκύλων που την βοήθησαν στη συναισθηματική κάλυψη και ήταν το στήριγμα της.

Ο Κορτώ σ’αυτό το βιβλίο του καταπιάνεται με μία “μαύρη” ιστορική περίοδο την Ναζιστική Γερμανία και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης όπου τόσος κόσμος υπέφερε από τα βασανιστήρια. Δε παρουσιάζει όμως το σύνολο αλλά την ηρωίδα που αφηγείται τις εμπειρίες της σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση.

Κινείται σε δυο χρονικές περιόδους παρόν και παρελθόν. Αυτό όμως που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και το είπε και ο συγγραφέας στη παρουσίαση του είναι ότι το ερέθισμα για τη συγγραφή το πήρε από τη σχέση που είχε ο Χίτλερ με το σκυλί του. Όσο σκληρός κι αν ήταν σαν άνθρωπος είχε και ψήγματα ευαισθησίας.

Ένα καλογραμμένο ανάγνωσμα με γρήγορη πλοκή και μ’ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου