Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018

Γιάννης Ξανθούλης Το τανγκό των Χριστουγέννων Εκδόσεις Διόπτρα




Η ιστορία εκτυλίσσεται το 1970 στο στρατόπεδο Βάτη στον Έβρο όπου ετοιμάζεται να γιορτάσει τα Χριστούγεννα. Εκεί συναντάμε τον αξιωματικό Στέφανο Καραμανίδη, ένας εσωστρεφής άνθρωπος που ζητάει από το φαντάρο Λάζαρο Λαζάρου που έχει τη θέση του τηλεφωνητή  να του μάθει να χορεύει τανγκό.

Στόχος των μαθημάτων είναι να ζητήσει σε χορό μία γυναίκα που του έχει κλέψει τη καρδιά αλλά δυσκολεύεται να το εξωτερικεύσει λόγω κάποιων θεμάτων που υπάρχουν.. Η συνύπαρξη των δύο αντρών είναι μοναδική και ξεχωριστή. Στην αρχή υπάρχει η ανασφάλεια, η ντροπή, το άγχος και η συστολή που δημιουργείται και στους δυο.

Είναι δυο χαρακτήρες εκ διαμέτρου αντίθετοι ο Καραμανίδης σκληρός και με πυγμή λόγω της θέσης του ο δε Λαζάρου ένας ευαίσθητος και χαμηλών τόνων άνθρωπος  που αναλαμβάνει να διδάξει τον ανώτερο του. Υπάρχει μία αμοιβαία ερωτική συνύπαρξη μεταξύ τους αλλά αυτό που μένει είναι το πόσο ωραία δένουν μεταξύ τους.

Ο Γιάννης Ξανθούλης σκιαγραφεί μοναδικά τους χαρακτήρες και τη μελαγχολία που πηγάζει από τα κατάβαθα της ψυχής του καθενός. Σκέψεις και λόγια που ποτέ δεν θα ειπωθούν δρουν καταλυτικά στην ιστορία. Αυτό έχει σχέση και με τα βασικά πρόσωπα της ιστορίας αλλά και με τους υπόλοιπους.

Ένας εκπληκτικός συγγραφέας και μία μοναδική ιστορία μ'ένα όμορφο τέλος που αφήνει έντονα συναισθήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου