Τετάρτη 29 Μαΐου 2019

Jean- Michel Guenassia Η λέσχη των αθεράπευτα αισιόδοξων Εκδόσεις Πόλις



Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας είναι ο Μισέλ Μαρινί που αν και τον γνωρίζουμε στη τρυφερή ηλικία των 12 χρόνων είναι ευαίσθητος και συνειδητοποιημένος . Είναι πολέμιος του σχολείου αλλά παρ’ όλα αυτά λατρεύει το διάβασμα. Αφιερώνει πολύ χρόνο στο να ανακαλύπτει νέους συγγραφείς και να μελετάει τα έργα τους. Επίσης λατρεύει τη ροκ εν ρολ μουσική και έχει μεγάλο πάθος με τη φωτογραφία.

Είναι πιστός θαμώνας του μπιστρό «Balto». Εκεί περνάει την ώρα του με τους φίλους του παίζοντας ποδοσφαιράκι. Όμως η περιέργεια τον κάνει να ανακαλύψει τη κρυμμένη σκακιστική λέσχη που υπάρχει στον ίδιο χώρο. Μαθαίνει ότι είναι τόπος συνάθροισης πολιτικών προσφύγων από τις κομμουνιστικές χώρες. Καταφέρνει να συνδεθεί με το κάθε πρόσωπο ξεχωριστά και να μάθει πράγματα από τα γεγονότα που βίωσαν.

Η πιο δυνατή στιγμή στο βιβλίο είναι το μυστικό που κρύβεται πίσω από τη γνωριμία του Ίγκορ και του Σάσα. Από πού προέρχεται όλο αυτό το άσβεστο μίσος; Τι οδήγησε τους δυο άντρες στη ρήξη;

Το βιβλίο καλύπτει χρονικά τη περίοδο από το 1959 έως το 1964 και χωρίζεται σε έξι κεφάλαια. Είναι μία μαύρη περίοδος για την Ευρώπη και συγκεκριμένα για τη Γαλλία. Αναφέρεται στο Πόλεμο της Αλγερίας και γίνονται αρκετές αναφορές σε ιστορικά πρόσωπα που επηρέασαν το ρου της ιστορίας.


Ο Γκενασιά δημιούργησε ένα εκπληκτικό κοινωνικό- πολιτικό μυθιστόρημα που καταδεικνύει τις συνέπειες που είχε ο πόλεμος στο ψυχισμό των προσώπων. Καλή ανάγνωση 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου