Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021

Quentin Lafay Το οχυρό Εκδόσεις Πόλις


 

Ένας διάσημος καθηγητής πανεπιστημίου με αφορμή τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης καλείται να αναλάβει τα ηνία του Υπουργείου Οικονομικών. Η παραμονή του στην πολιτική θα είναι πολύ σύντομη και θα διαρκέσει μόνο έξι μέρες. Σε αυτό το διάστημα θα αναθεωρήσει σταθερές για την ζωή του και θα αναμετρηθεί με τον ίδιο του τον εαυτό.

 

Ο Λαφαί έκανε ένα πολύ δυνατό ντεμπούτο στο χώρο της λογοτεχνίας με αυτό το εξαιρετικό ανάγνωσμα που κινείται σε δύο άξονες. Ο ένας είναι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η πολιτική σκηνή. Οι κομπίνες που γίνονται αλλά και το πως οι αποφάσεις βγαίνουν χωρίς την σύμφωνη γνώμη του λαού. Με αφορμή την έξοδο της Γαλλίας από την Ευρωπαϊκή ένωση ο συγγραφέας στηλιτεύει τα κακώς κείμενα μίας χώρας που «ματώνει» το δίκιο των εργαζομένων και κλείνει επιχειρήσεις για να αποδυναμώσει τον κοινωνικό ιστό.

 

Η δεύτερη θεματική του βιβλίου κινείται στην προσωπική ζωή του. Ο τρόπος επικοινωνίας που χρησιμοποιεί για να έρθει σε επαφή με την πρώην γυναίκα του καταδεικνύει πολλά στοιχεία του χαρακτήρα του. Ο Μπερανζέ, ο ήρωας της ιστορίας μας, είναι ένας επιτυχημένος κοινωνικά άντρας αλλά με πολλά κενά στον τρόπο διαχείρισης της προσωπικής του ευημερίας και τέρψης.

 

Η αμεσότητα της γραφής του με συνεπήρε και ο τρόπος με τον οποίο δόμησε την ιστορία του με έκανε να αγαπήσω τον χαρακτήρα στην ολότητά του. Ένα βαθύτατα εσωτερικό ανάγνωσμα που καλεί τον αναγνώστη να θέσει ερωτήματα γύρω από την πολιτική σκηνή και να βάλει τον εαυτό του στη θέση του Μπερανζέ σε σχέση με την δική του προσωπική ζωή.

 

Οι εκδόσεις Πόλις πάντα κυκλοφορούν εκπληκτικά βιβλία και αυτό είναι άλλο ένα που αξίζει την προσοχή του αναγνωστικού κοινού που ψάχνει την ουσία.

Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου