Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022

Lionel Duroy Ευγενία Εκδόσεις Πόλις


 

Στην παγκόσμια Ιστορία έχουν εκτυλιχθεί άπειρες φρικαλεότητες άλλες έχουν αναλυθεί περισσότερο και άλλες λιγότερο.

 

Στο συγκεκριμένο βιβλίο μεταφερόμαστε στη Ρουμανία του Μεσοπολέμου που ο αντισημιτισμός και η άσκηση βίας από φασίστες έχουν δημιουργήσει ένα εχθρικό και απρόσωπο κλίμα.

 

Η Ευγενία είναι η αφηγήτρια αυτής της τραγικής ιστορίας. Αποφασίζει να μοιραστεί τις σκέψεις της μετά τον τραγικό χαμό του Μιχαήλ Σεμπαστιάν. Ο Μιχαήλ υπήρξε ένας επιτυχημένος συγγραφέας και δικηγόρος που αναγκάστηκε να ζει απομονωμένος λόγω της Εβραϊκής του καταγωγής που του στέρησε το δικαίωμα στην εργασία και την κοινωνική ζωή.

 

Ο άνθρωπος που τον στήριξε ήταν η Ευγενία παρότι ήρθε σε ρήξη με την οικογένεια της. Η καθηγήτρια της την επηρέασε θετικά και καθόρισε τις σκέψεις και τον αγώνα που έκανε για να υποστηρίξει τον Εβραϊκό πληθυσμό.

 

Ο συγγραφέας αναλύει τα ιστορικά γεγονότα σε βάθος και βλέπουμε την θέση που πήρε η Ρουμανία στον παγκόσμιο πολιτικό χάρτη. Αν και κράτησε ουδετερότητα σαν χώρα τάχθηκε στη πορεία με την Ναζιστική Γερμανία.

 

Η ιστορία γραμμένη σε πρώτο πρόσωπο μας παρουσιάζει την οπτική της ηρωίδος και το πως άλλαξαν οι πεποιθήσεις της, ποια άτομα την επηρέασαν θετικά, πως βίωσε τον αφανισμό των Εβραίων και πως εξελίχθηκε η γνωριμία της με τον Μιχαήλ Σεμπαστιάν.

 

Αναζητώντας περισσότερες πληροφορίες στο ίντερνετ για τον αφανισμό των Εβραίων στη Ρουμανία διαπίστωσα ότι άργησαν να το ενσωματώσουν στα σχολικά βιβλία και αυτό έγινε το 2005.

Σαν ιστορικό γεγονός είναι από τα λιγότερο προβεβλημένα αλλά ο συγγραφέας κατάφερε να το φέρει στο προσκήνιο και να μάθει το αναγνωστικό κοινό περισσότερες πληροφορίες.

 

Η «Ευγενία» είναι ένα καλογραμμένο ιστορικό μυθιστόρημα που αναλύει το φαινόμενο του αντισημιτισμού και τον αντίχτυπο που είχε στην κοινωνία.

 

Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου