Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019

Ερρίκος Ίψεν Ένας εχθρός του λαού Εκδόσεις Δωδώνη




Πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ο Τόμας Στόκμαν. Ένας ευυπόληπτος και υπεύθυνος γιατρός. Έχει αναλάβει την λουτρόπολη της περιοχής του. Στην ερεύνα όμως που διεξάγει ανακαλύπτει ότι τα ιαματικά νερά που προσφεύγουν πολλοί τουρίστες είναι μολυσμένα και άκρως επικίνδυνα για τη πορεία της υγείας των συνανθρώπων του.

Έτσι αποφασίζει να συντάξει μία επιστολή για να ενημερώσει τους συμπολίτες του όμως βρίσκει πολλά εμπόδια στο δρόμο της αλήθειας που έχει αποφασίσει να διανύσει. Πολέμιος του είναι ο δήμαρχος που τυγχάνει να είναι και ο αδελφός του. Επίσης αρνείται και ο εκδότης να προχωρήσει στη δημοσίευση ενός τέτοιου άρθρου που θα πλήξει την εικόνα και την οικονομία της περιοχής.

Ο γιατρός στη συνέχεια παίρνει το θάρρος να μιλήσει ανοιχτά στο κόσμο για το ζήτημα. Ακόμα όμως και εκεί βλέπει ότι οι άνθρωποι αρνούνται να τον ακούσουν και αποφασίζουν να κινηθούν με τη γνώμη της πλειοψηφίας.

Ο Ίψεν  κρίνει την πλειονότητα του λαού που έχει «νεκρωθεί» πολιτικά και κοινωνικά. Οι άνθρωποι έχουν χάσει το αίσθημα της κοινωνικής ευθύνης και δρουν άβουλα και κάποιες φορές ζημιογόνα για την πορεία της ζωής τους.

Ένα έργο βαθύτατα αληθινό που μιλάει για τον ακρωτηριασμό της δημοκρατίας και την εξέλιξη του φασισμού.

Καλή ανάγνωση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου